Жылдық жоспарға сәйкес «№6 бөбекжай» қамқоршылық кеңесінің мүшелері ДО қызметкерлерінің қызметін СанПин нормалары мен ережелерін сақтау бойынша бағалау бойынша рейд жүргізді.
Медицина қызметкері Каримова Надежда Аркадьевна бала денсаулығының маңызды факторларының бірі ұтымды тамақтануды ұйымдастыру екендігі туралы айтты.
Тамақтану баланың өсу, физикалық және психикалық дамуы процестерінің қалыпты жүруін қамтамасыз ететін маңызды факторлардың бірі болып табылады. Сондықтан біздің балабақшада тамақ сапасына көп көңіл бөлінеді.
Балабақшадағы тамақтандыру процесі тамақтану бойынша нормативтік-әдістемелік құжаттарға негізделген. Негізгі құжат - СанПиН (Мектепке дейінгі ұйымдар мен балалар үйлеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар).
DO ұсынылатын орташа тәуліктік тағам қабылдауды ескере отырып, перспективалы он күндік мәзір негізінде күніне төрт мезгіл тамақтануды ұйымдастырды.
Диета өнімдер ассортиментін кеңейту есебінен де, бір өнімнен дайындалатын тағамдардың әртүрлілігіне байланысты да әртүрлі. Балабақшада перспективті ас мәзірі мен басшы бекіткен технологиялық карталар файлы бар. Екінші таңғы асқа балалар шырындар, жемістер, түстен кейінгі тағамдар, қышқыл сүт өнімдері, кондитерлік өнімдерді алады. Балаларды тамақтандыруда йодталған тұз пайдаланылады, ал үшінші курстың міндетті фортификациясы жүргізіледі.
Балабақшаның тамақтану блогының құрылғысы, жабдықтары, техникалық қызмет көрсетуі балалардың қоғамдық тамақтануын ұйымдастырудың санитарлық ережелеріне сәйкес келеді. Қоғамдық тамақтандыру бөлімшесі барлық қажетті технологиялық және тоңазытқыш жабдықтармен, өндірістік құрал-жабдықтармен, ас үй ыдыстарымен жабдықталған.
Барлық тағамдар технологиялық картаға, санитарлық нормаларға сәйкес дайындалған өз өндірісіміз.
Барлық тағамдар технологиялық картаға, санитарлық нормаларға сәйкес дайындалған өз өндірісіміз
Сондай-ақ ол тамақты ұйымдастыру қандай принциптерге негізделгенін айтты:
барлық алмастырылатын және алмастырылмайтын қоректік заттардың рационында толықтығы мен теңгерімділігі;
энергия құндылығы мен диетаның баланың энергия тұтынуына сәйкестігі;
теңдестірілген тамақтануды қамтамасыз ететін өнімдер мен тағамдардың максималды әртүрлілігі;
олардың бастапқы тағамдық құндылығын, сондай-ақ тағамдардың жоғары дәмдік қасиеттерін сақтауға бағытталған өнімдерді дұрыс технологиялық және аспаздық өңдеу;
балаларда тамақтану мәдениетінің дағдыларын қалыптастыратын диета көлемі, диета, қоршаған орта;
тағамға қойылатын гигиеналық талаптарды сақтау (тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі);
Балалардың дұрыс ішу режимін қамтамасыз ету;
Тамақтануды дұрыс ұйымдастыруды тұрақты бақылау.
Қамқоршылық кеңес мүшелері келешек ас мәзірімен танысып, азықтандыру кезінде барлық жас топтарын аралады, сондай-ақ қоймалардағы азық-түліктердің сақталу жағдайын тексерді
№ | Аты | Жүктеу |
---|---|---|
1 | Протокол 1 от 15.03.2021г | |
2 | Протокол 2 от 28.06.2021г | |
3 | Протокол 3 от 02.11.2021 г | |
4 | Протокол 4 от 10.11 .2021 г |